top of page
Sök

Räddningsprocentens ensidighet

Den som leder målvaktsligan i en liga eller serie ses oftast som den som är bäst. Men är det verkligen så enkelt?


Med målvaktsliga så pratar man främst om vem som har högst räddningsprocent. Alltså andelen räddade skott av de skott som målvakten får mot sig i en match och dessa sammanställs sedan och presteras för hela säsongen. Men vad säger egentligen räddningsprocent om hur bra en målvakt är? En målvakt kan, teoretiskt sett, få ett enda skott emot sig under en hel match och beroende på om man räddar eller släpper in skottet så får man antingen 0% eller 100%. Skottet kan vara allt ifrån ett skott med fri sikt från blålinjen till ett friläge. Procenten talar alltså inte om kvaliteten på det skott som avlossats.


Detta är ett hårdraget exempel men målar faktiskt upp en ganska sann bild av hur verkligheten ser ut för målvakter. Räddningsprocent är väldigt ofta det som experter, agenter och tränare uttalar sig om och utgår ifrån när de gör bedömingar av målvaktens prestation. Utan denna bakomliggande förståelse för hur räddningsprocent fungerar och vad det betyder så kan det lätt uppstå missuppfattningar och misstolkningar. Ska man göra en ordentlig analys med hjälp av räddningsprocent behöver man väga in fler parametrar.


- Antal spelade matcher: Ju fler matcher en målvakt har spelat ju flera svåra lägen har denne utsatts för.

- Antal skott per match: Ju fler skott som avlossats mot en målvakt ju större är chansen att skotten varit av hög kvalitet.

- Lagets placering i tabellen: Detta kan avslöja om laget är det spelförande laget i större delen av matcherna. Låg placering = förmodat svårare lägen för målvakten i matcherna.


Detta var en liten genomgång av varför räddningsprocent kan vara ensidigt att titta på som målvakt eller målvaktstränare. Försök vidga perspektivet och lägg till fler parametrar när ni tittar och bedömer målvakter i framtiden. Vi kommer även att presentera ett förslag på ett bättre statistiskt mått i ett kommande inlägg.


37 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page