top of page
Sök

Hur engagerar man andremålvakten under matchen?

En lång bussresa till en bortamatch är sällan något man tycker är roligt när man vet att man inte ska spela matchen. En målvakts roll är väldigt utsatt på olika sätt. Antingen spelar du hela matchen, och är en stor nyckel till lagets eventuella framgång, eller så är du en spelare med en undanskymd roll som båsöppnare. Som ung kan det vara väldigt svårt att, som målvakt, motivera sig till att följa med på en lång bortaresa. Och det kan vara svårt för tränare att motivera sin andremålvakt att hålla modet uppe en sådan match. Men kan man då inte hjälpa målvakten att öka motivationen till att åka med på en bortamatch?


Jo det kan finnas flera sätt och det är bara fantasin som sätter gränsen. Om man har en viktig uppgift som man vet kan hjälpa laget till framgång så bör ju motivationen öka.

Här är tre exempel på tänkbara uppgifter för en målvakt som sitter på bänken:

  • Gör en Skottanalys. Analysera var skotten kommer ifrån och hur de kommer till.

Detta kan vara användbart för målvakten som spelar att få input på i periodpausen eller efter matchen. Men även för lagets tränare då man kan få en bra överblick över hur försvarsspelet fungerar eller inte fungerar. Särskilt om man tränar unga lag där man inte har tillgång till video i pauser eller efter matchen.

  • Analysera motståndarna. Analysera hur målvakten rör sig och vad denne kan ha för brister.

Detta kan börja redan på matchuppvärmningen. Andremålvakten kan fokusera lite extra på att titta på motståndarnas målvakt. Försöka hitta något som laget kan använda för att göra fler mål.

  • Analysera motståndarspelarna under matchen, har motståndarna en inövad variant eller liknande?

För att målvakten ska vara fokuserad och "inne" i matchen så kan det vara bra att hålla koll på motståndarlaget. Be målvakten om input under matchens gång, kanske har denna sett något tränarna missat.


Självklart ska andremålvakten se till att vara på tårna och redo att hoppa in när som helst under en match och se alltid till att målvakten har en roll som peppande till resterande laget.


Glöm inte bort era andremålvakter, se till att inkludera dem för att göra så att de ser värdet i den uppgiften de utför. Andremålvakten är en del av laget de också.


17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page